BOK Den Haag
Terug

Doelstellingen, hoe stel ik ze op?

Eerder is bij de tip van de week besproken dat het hebben van concrete doelstellingen er voor kan zorgen dat je gemotiveerder blijft. In deze blog gaan we bespreken hoe je het beste een goede doelstelling kan samenstellen.

Doelstellingen, hoe stel ik ze op?

Het formuleren van een doelstelling

Bij het formuleren van een goede doelstelling wordt gebruik gemaakt van de SMART-methode. De SMART-methode staat voor:

-          Specifiek: Zorg dat je doelstelling specifiek en eenduidig is. Als je meerdere doelstellingen hebt verdeel deze dan in een hoofddoelstelling en subdoelstellingen.

-          Meetbaar: Is je doelstelling meetbaar? Hoe ga je dit doen?

-          Acceptabel: Kunnen andere mensen last ervaren van deze doelstelling? Is het ethisch verantwoord? Dit geldt met name voor doelstellingen in medische onderzoeken.

-          Realistisch: Is je doelstelling haalbaar? Als een doelstelling niet wordt behaald kan dit je motivatie en vertrouwen schaden. Zorg er daarom voor dat je doelstellingen uitdagend maar haalbaar zijn.

-          Tijdsgebonden: In welk tijdsbestek wil je deze doelstelling gehaald hebben? Dit kan je eventueel ook opdelen bijvoorbeeld: na 3 weken wil ik op dit punt zijn en na 6 weken op dit punt.

Voorbeelden:

Doelstelling: Ik wil afvallen

SMART- Doelstelling: In 12 weken tijd wil ik 5 kilo lichaamsgewicht kwijt zijn.

Doelstelling: Ik wil meer groente eten

SMART- Doelstelling: In 3 weken tijd wil ik minstens 200 gram groente eten op ten minste 3 dagen van de week en na 6 weken op ten minste 5 dagen van week.

 

Doelstelling: Ik wil mijn conditie verbeteren

SMART- Doelstelling: In 6 weken tijd wil ik instaat zijn om 10km aan één stuk door te rennen.

(hier kan eventueel ook nog een tijd aan gekoppeld worden, bv: binnen 50 minuten)

 

Meten is weten

Door het SMART formuleren van je doelstelling kan je nu een duidelijk eindpunt vast stellen waar je naar toe kan werken. Door jezelf de vraag te stellen of je dichterbij dit doel komt of niet kan je je vooruitgang meten. Daarbij kan het helpen om tussentijdse doelen op te stellen zoals in het tweede voorbeeld hierboven.

Zijn je doelstellingen behaald? Fantastisch! Probeer vervolgens nieuwe doelen op te stellen zodat je niet terugvalt in oude gewoontes.

Kan je na het lezen van deze blog nog steeds wat hulp gebruiken of heb je vragen hierover? Stap dan gerust naar Robin toe die aanwezig is in de BOK op woensdag- en donderdagavond.